Σάββατο 23 Απριλίου 2016

δε θα βρω καλύτερα


Χρόνια τώρα είμαστε όλοι  γρανάζια της παγκόσμιας βιομηχανίας ανακύκλωσης εποχιακών φίλων. Τι είναι αυτό ; Θα είσαι πολύ τυχερός αν δεν έχεις υπάρξει μέρος αυτής. Πόσες φορές σου έχει τύχει να κάνεις στενή παρέα με ένα άτομο, και μόλις το άτομο αυτό βρει σύντροφο, με ελαφρά πηδηματάκια, να αποχωρήσει από τη ζωή  σου.
Ή πόσες φορές δε σου έχει τύχει να έχεις κανονίσει κάτι και να σου το ''ξεκανονίζουν'' γιατί προέκυψε κάτι πιο ελκυστικό από σένα. Μιλάμε για μια μικρή ζούγκλα ''φίλων'', νικάει πάντα ο δυνατότερος, ο αδύναμος παραγκωνίζεται. Και πως ορίζεται η δύναμη; Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα ; Αυτά ποικίλλουν βάσει των εκάστοτε επιθυμιών. Σίγουρα, ένας νέος ερωτικός σύντροφος νικάει τα πάντα, Από κει και πέρα, το λαμπερό, και  το φθηνό είναι δυο βασικά κριτήρια.

Και εκεί που νόμιζες πως είχες ένα φίλο, ξαφνικά τον χάνεις και μπαίνεις στο ''τριπάκι'' να πιστέψεις πως δεν είσαι αρκετός για φίλος. Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι ικανοί αυτοί για να δημιουργήσουν μια αληθινή φιλία, δεν έχουν νιώσει ποτέ ανιδιοτελή αγάπη .Γνώμονας τους για τα πάντα είναι το κέρδος και για όλα υπάρχει μετρητής κέρδους. Ο παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία, παίρνει τη πολυπόθητη θέση του ''φίλου''της στιγμής, της μέρας, της σεζόν!

Βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε, σε όλους αυτούς που καταναλώνουν '' φίλους'', ότι δεν έχουν πρόβλημα να καταναλωθούν και θεωρούν φυσιολογική μία αντίστοιχη συμπεριφορά. Επίσης βάσει εμπειρικής στατιστικής ,το φαινόμενο συναντάται  κυρίως στους κύκλους των γυναικών  ͘ επιπλέον παρατηρώ ότι το φαινόμενο πληγώνει και απογοητεύει όσους βαπτίζουν φίλους, όλους όσους περνάνε από τη ζωή τους, χωρίς κριτήρια και διαχωρισμούς , και δεν θωρακίζουν τη ψυχή τους από τους περαστικούς της ζωής τους.

Φιλία τελικά, δεν είναι κάτι που αποδεικνύεται από το βάθος χρόνου. Φιλία αποδεικνύεται και κατοχυρώνεται με ενθουσιασμό στις χαρές, στήριξη στα δύσκολα και υψηλή ιεραρχία  μέσα μας και στη ζωή μας. Φίλος δεν είναι αυτός που σε αναζητά όταν είναι μόνος, αλλά όταν είσαι εσύ μόνος. Φίλος είναι οικογένεια και διεκδικεί το ''δεδομένο'' στη ζωή σου(όπως ένας εξ αίματος συγγενής), χωρίς να είναι. Όσοι κοιτάνε την πάρτη τους στις φιλικές σχέσεις, την κοιτάνε και στις ερωτικές και στις επαγγελματικές..

Ένα από τα χειρότερα -σε συμπεριφορά και χαρακτήρα- άτομα που έχω γνωρίσει, μου είχε πει πως ''φίλοι δεν υπάρχουν, είναι δίπλα σου μόνο όταν δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν''   ͘ και είχε εν μέρει δίκιο. Υπάρχουν και αυτοί που είναι δίπλα σου γιατί δεν έχουν τίποτα καλύτερα να κάνουν εκείνη τη στιγμή, απλά χάνεται ο τίτλος ''φίλος'' αστραπιαία, με τέτοια συμπτωματολογία.. Εκτιμώ  ,λοιπόν, πολύ όσους έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν (με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια κέρδους),αλλά είναι δίπλα μου. Τους λέω φίλους ,όσο λίγο και να τους έχω στη ζωή μου  .Τους αγαπώ ,γιατί με αγαπούν, όχι για να καλύψουν κενά κοινωνικά και οικονομικά, αλλά γιατί θέλουν να είναι εκεί και ας μπορούν να είναι αλλού.

 Πόσo αληθινό και δυνατό αυτό το ''θέλω'' ;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.