Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

My beloved liar (ψέμα)








Ήρθε και η πολυπόθητη Άνοιξη και μαζί με αυτήν ήρθε και η ανεβασμένη ερωτική διάθεση - οι λεγόμενες ‘’φουσκοδεντριές’’ που λένε και στο χωριό μου. Οι ελεύθεροι, ωσάν αρκούδες μετά από τη χειμερία νάρκη τους, βγαίνουν στο εαρινό αλισβερίσι συναισθημάτων και υποσχέσεων και αρχίζει και κινείται η ‘’αγορά των σχέσεων’’.
  Καλώς ή κακώς είναι η εποχή που ξυπνάνε οι διαθέσεις και οι αρθρώσεις που είχαν κλειδώσει στην καθημερινότητα του χειμώνα, ρίχνοντας και τις πρώτες ματιές στις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες. Για να είμαι ειλικρινής, οι  μεγάλοι μου έρωτες ξεκίνησαν καταχείμωνο , αλλά χρειάζομαι έναν πρόλογο που θα με βοηθήσει να σας εισάγω σε σκέψεις μου περί έρωτος.
Και ενώ θα περιμένατε να αναφερθώ σε νέους έρωτες, θα κάνω μπλόφα και θα ασχοληθώ με ένα στοιχείο που σβήνει όλους τους έρωτες, παλιούς ,νέους, εαρινούς και χειμερινούς. Και το θέμα, είναι το ψέμα. Ανατρέχουμε στο λεξικό και ορισμός αυτού θα κατευθύνει  και τις υπόλοιπες σκέψεις: ψέμα-κάτι που λέγεται και δεν είναι αλήθεια (1), η συνειδητή απόκρυψη (2) ή παραποίηση (3) της αλήθειας. Τρεις τρόποι εκδηλώσεις αυτού, τρεις συμπεριφορές που όλοι ιδιοποιούμαστε, αλλά η αλόγιστη χρήση τους  καταστρέφει επί της ουσίας τις ανθρώπινες σχέσεις και ιδίως τις ερωτικές με τις οποίες θα καταπιαστώ για χάρη του άρθρου αυτού.

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάει μια σχέση , ένας λεγόμενος μεγάλος έρωτας. Τη μεγαλοσύνη του έρωτα αυτού ορίζει η ερωτική , σωματική και επικοινωνιακή χημεία. Τα σώματα που δεν αντέχουν την απόσταση και τις κουβέντες που δεν αντέχουν στη σιωπή. Ένα κίνητρο εκτός των άλλων είναι και καθεαυτή  η ανάγκη να ερωτευθεί κάποιος. Στο βωμό αυτής της ανάγκης θυσιάζονται πολλά. Η ανάγκη να ερωτευθεί κάποιος ξεκινάει γιατί είναι καιρό μόνος, γιατί νιώθει μόνος σε μια σχέση ή γιατί αρχέγονα και πρωτόγονα λατρεύει κάποιον και θέλει να γίνει το ταίρι αυτού του μικρού του θεού, θέλει να δει τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη να συνοδεύεται από το άτομο που έχει εξιδανικεύσει, να  νιώσει και αυτός θεός παρά του έρωτα του. Σε όλες τις περιπτώσεις η ανάγκη αυτή  είναι αιτία που ο έρωτας τυφλώνει. Δε βλέπεις τίποτα άλλο, παρά μόνο τον σχεδιασμό της τακτικής που θα σε φέρει πιο κοντά και θα εδραιώσει αυτή τη θέση σου στο θρόνο, θυσιάζεις πράγματα που σε ενοχλούν, ασυμφωνίες, μέχρι και το υπάρχον ταίρι σου θυσιάζεις και να εκπληρώσεις τον έρωτα σου με αυτόν το άτομο. Ξεχνάς ποιος είσαι, τι πρεσβεύεις και- όπως προείπα- κάποιοι ξεχνούν μέχρι και τους συντρόφους τους και στημένες ζωές ετών.

Και ο έρωτας ξεκίνησε, ήταν θυελλώδης, παρέσυρε μέρες, νύχτες, συνήθειες… και πέρασε ο χρόνος και ο έρωτας γίνηκε αγάπη και η αγάπη  θρέφεται μόνο με αλήθεια και ή αλήθεια θέλει τα μάτια ανοιχτά και τότε …μπαμ… ένα μικρό Bing Bang  γίνεται μέσα σου και κονιορτοποιημένα αστρικά υλικά και λάμψεις φωτίζουν τα πάντα. Είναι η χρονική στιγμή που τα στοιχεία που κρύβονταν καλά υπό την τύφλα του έρωτα, έρχονται στην επιφάνεια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι κάποιες συνήθειες που δε μας αρέσουν και απλά προσπερνάμε. Στη χειρότερη των περιπτώσεων αποκαλύπτονται ψέματα. Σε πολλούς από μας έχει συμβεί να συνειδητοποιούμε ότι είχαμε σχέση με κάποιον που μας έλεγε ψέματα. Που συνειδητά (όπως λέει και ορισμός) δεν μας έλεγε την αλήθεια, με σκοπό μόνο και μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την καρδιά μας γιατί ήξερε ότι αν ήταν ειλικρινής θα έμενε στην πρώτη συνάντηση φεύγοντας αγκαλιά με μια απόρριψη για να πάει στο επόμενο θύμα.  Εκτός από αυτούς του ψεύτες υπάρχουν και αυτοί που παραποιούν την αλήθεια. Ναι, είναι αυτοί που βάζουν κάποιες σάλτσες ή πιο κόσμια, κάποιες δικές τους πινελιές για να ωραιοποιούν καταστάσεις και να δημιουργούν προσδοκίες. Είναι τέχνη όλο αυτό, και το γελοίο της συγκεκριμένης τακτικής είναι ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες παραποίησης της αλήθειας, από οσκαρικούς θεατρινισμούς εώς μονολόγους και δηλώσεις βραβευμένους με Χρυσό Φοίνικα. Πρόκειται για άτομα που οι λέξεις ‘’τουμπάρω’’, ‘’γαλιφιά’’ και ‘’κουτοπονηριά’’ είναι  κτήμα τους. Ακόμα και οι πιο έξυπνοι παραπλανούνται, γιατί θέλουν να ζήσουν και αυτοί τον έρωτα τους, ως εθελοντές ανόητοι  ερωτευμένοι.  Και τέλος είναι αυτοί που αποκρύπτουν την αλήθεια. Εδώ είναι έκδηλη η ανασφάλεια τους και η δειλία μήπως αποκαλυφθεί ποιοι είναι αυτοί και τι εκπροσωπούν σαν ποιότητα, ήθος και χαρακτήρα. Αυτό και αν θέλει τέχνη..κρύψε από δω, κρύψε από κει, κινητά στο αθόρυβο, με κωδικούς... μπλα μπλα. Αυτοί περίτρανα δηλώνουν πως είναι κατά της παραβίασης της ιδιωτικότητας... γιατί εμείς δεν είμαστε αγαπητέ/αγαπητή;..απλά εμείς δεν τρέμουμε σαν το ψάρι μην μας την παραβιάσει κανείς.

Οι ψεύτες (με την έννοια του κατά συρροή ψεύτη) διακατέχονται από σύνδρομα ανασφάλειας. Δεν  αντέχουν τον εαυτό τους, δεν έχουν τα κότσια και την αυτοπεποίθηση να πουν ποιοι πραγματικά είναι, ποια είναι η ζωή τους και τι πραγματικά θέλουν. Ουσιαστικά δεν τους αρέσει και δεν είναι περήφανοι για τον εαυτό και τη ζωή τους. Αντί  όμως να τα αλλάξουν μέσω της οδού της βελτίωσης, που απαιτεί κόπο, δύναμη και χρόνο, προτιμούν να βάλουν ένα προσωπείο που αλλοιώνει το ‘’είναι’’ τους στα μάτια του άλλου. Κάποιοι κιόλας , νιώθουν πολύ καλά που τα καταφέρνουν και τα ρυθμίζουν όλα με αυτή την μαεστρία και χαίρουν και επιβράβευσης από τον περίγυρο τους. Δυστυχώς για τον ψεύτη και ευτυχώς για τον αποδέκτη της ψευτιάς, ο χρόνος πάντα φωτίζει ακόμα και τα χειρότερα εγκλήματα σχέσεων που έχουν γίνει με εργαλείο το ψέμα.

Ας ασχοληθούμε λίγο και με τον ειλικρινή και τον ευθύ. Προσωπικά πάντα μου άρεσε να μου λένε αλήθειες. Κάποιες πονάνε, θα κλάψεις, θα γονατίσεις άλλα ξανασηκώνεσαι. Είναι πολύ έντιμο να έχεις ανοιχτά όλα τα χαρτιά σαν δεδομένα μπροστά σου .Η γνώση είναι αυτή που καθορίζει την πορεία, η γνώση ξεκλειδώνει τα συναισθήματα και δημιουργεί μαγεία. Πόσο πιο έντιμο θα ήταν κάποιος που δεν του αρέσει αυτό που πρεσβεύει να το δηλώσει και να αφήσει στον απέναντι του τη δυνατότητα της επιλογής- αν θέλει να συνεχίσει μαζί του. Είναι τόσο κουτοί κάποιοι που διαστρεβλώνοντας τα πράγματα χάνουν την ευκαιρία να τους αγαπήσει κάποιος για αυτά τα ελαττώματα τους. Επίσης είναι τόσο κουτοί που με αυτόν τον τρόπο χάνουν οι ίδιοι την ευκαιρία να διώξουν αυτούς που δεν θέλουν να αγαπήσουν τα ελαττώματα αυτά, και  έτσι να μπορούν να βρουν αμφότεροι κάποιον άλλο που να ταιριάζουν πιο πολύ. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση των σχέσεων-αν η βάση είναι σαθρή, η σχέση δεν υπήρξε ποτέ. Η εμπιστοσύνη θέλει δυο, όπως και η σχέση. Η ειλικρίνεια θέλει καθρέφτη στην σχέση,  όπως κάθε είδωλο. Η εμπιστοσύνη θέλει δουλίτσα παιδιά…

Αγαπητοί ψεύτες ,
 εσείς οι Οσκαρικοί, της Επιδαύρου δεν σας κουράζει η καθημερινή προσπάθεια να πείθετε και να κρύβετε πράγματα; Να αλλάζετε τις δηλώσεις σας όπως σας βολεύουν; Ας αναλογιστούμε όλοι ότι κάθε άνθρωπος  μπορεί να βρει αυτόν που του αξίζει λέγοντας και αλήθεια. Μπορεί να μην είναι αυτός που ιδεατά έχει στο μυαλό του αλλά είναι αυτός που του αξίζει. Η  ματαιοδοξία του ανθρώπου να μαζεύει συντρόφους –τρόπαια  με οποιοδήποτε τρόπο,  σκουριάζει και τους συντρόφους και τα τρόπαια. Γιατί μας εξαναγκάζετε να σας ανήκουμε; Δώστε μας την αλήθεια και μαζί με αυτήν τη δυνατότητα επιλογής στον σύντροφο σας, να αποφασίσει αν σας θέλει.
Υ.Γ. Αγαπητοί ψεύτες σας τα λέμε όλα αυτά με πολλή αγάπη...μην ξεχνάτε εσείς μας  είχατε πείσει να σας αγαπήσουμε κάποτε

Για όσους απορήσαμε κάποια στιγμή… πως αυτός ο άνθρωπος είπε σε εμάς ψέματα
- Όποιος λέει ψέματα σε σένα λέει και σε άλλους και κυριώς στον εαυτό του( δε φταίτε εσείς)
Για όσους απορήσαμε κάποια στιγμή… πως αυτός ο άνθρωπος άλλαξε
-Ο άνθρωπος δεν αλλάζει, αποκαλύπτεται
Για όσους απορήσαμε κάποια στιγμή...πως θα μπορέσουμε να ερωτευθούμε ξανά
-εύκολο, πάντα υπάρχει ελπίς!

Καλή άνοιξη βρε!!!! Μου λείψατε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.