Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Σε όλους μας έχει συμβεί-Υποτίμηση



Άσχημη λέξη η υποτίμηση. Άσχημος και ορισμός της: ’’ εκτίμηση για την αξία ή τη σημασία ενός προσώπου ή ενός πράγματος, που το κρίνει ως κατώτερο, χειρότερο ή λιγότερο σημαντικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα’’. Φυσικά και δεν θα σταθώ στη υποτίμηση των πραγμάτων.
Είναι γνωστό ότι μου αρέσει να ασχολούμαι και να γράφω μόνο για έννοιες που έχουν ψυχή και δυναμική. Το θεματάκι μας, λοιπόν, είναι η υποτίμηση κάποιων στοιχείων του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Μια συνήθης υποτίμηση που όλοι κάποια στιγμή βιώσαμε είναι αυτή της νοημοσύνης μας. Κάποια στιγμή στην προσωπική, κοινωνική  ή επαγγελματική μας ζωή βρέθηκε κάποιο άτομο το οποίο πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει κάποιους στόχους μέσω μια τακτικής που προϋποθέτει την υποτιθέμενη χαμηλή αντιληπτικότητα μας. Είναι σαφές ότι η τακτική αυτού του ατόμου εμπεριέχει το ψεύδος, την απόκρυψη και την στρέβλωση της αλήθειας. Τα παραδείγματα πολλά και ίσως κουραστικά για να αναφερθούν. Σκοπός όσων γράφουν, άλλωστε, δεν είναι να σας κουράσω, αλλά να σας κάνω να νιώσετε έντονα –ίσως με πίκρα και θυμό στην αρχή (γιατί τα έχετε βιώσει και εσείς), αλλά πάντα με υπερηφάνεια και ελπίδα στο τέλος. 

Σχετικά, λοιπόν, με την υποτίμηση της νοημοσύνης, ο θύτης προσπαθεί μέσω μιας χειριστικής τακτικής, να πετύχει τον στόχο του. Ο στόχος αυτός είναι μια συμπεριφορά ή δράση που θα στενοχωρήσει ή θα νευριάσει το θύμα. Η ευθεία και ειλικρινής οδός προς τον στόχο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα νεύρα και την απογοήτευση του θύματος, και κατ’ επέκταση ένα είδος έκθεσης των πραγματικών κινήτρων και του χαρακτήρα του θύτη. Για κάποιους  είναι δυσβάστακτο βάρος να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι , να νιώσουν τις αντιδράσεις των αδικημένων απ’ την συμπεριφορά αυτή και καταληκτικά να βιώσουν καταστάσεις που τους ξεβολεύουν, όπως καβγάδες, ρήξεις , εντάσεις και δράματα. Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν κάποιος έλεγε τι πραγματικά θέλει να κάνει , δείχνοντας ποιος πραγματικά είναι. Ας αφήσεις στο υποτιμημένο θύμα την επιλογή να μείνει ή αν φύγει από αυτή τη σχέση. Γιατί θα πρέπει να βιώσει την υποτίμηση, την σύγκριση, το σύνδρομο της αδικημένης Σταχτοπούτας.

Βέβαια κάποιες φορές αυτές τις συμπεριφορές τις συντηρεί και το θύμα με την ανασφάλεια, την χαμηλή αυτοεκτίμηση  και την αδυναμία να δει ότι μπροστά του έχει μια λάθος επιλογή που μόλις την ξεμπροστιάσεις θα καταρρεύσει σαν πύργος στην άμμο με το πρώτο μεγάλο κύμα. Ίσως είναι και μια μικρογραφία ή παράλλαξη του Συνδρόμου της Στοκχόλμης που το θύμα δένεται τόσο πολύ με τον κακοποιό του που το ‘’ερωτεύεται’’. Ή ίσως είναι μια μη δουλεμένη ή βασανισμένη προσωπικότητα που δεν γνωρίζει τη δύναμική της.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η ειλικρίνεια σώζει ανθρώπινες αξιοπρέπειες και η ευθύτητα έχει πάντα τίμημα. Πες την αλήθεια, δείξε ποιος είσαι, τι προθέσεις έχεις και ‘’λούσου’’ τις συνέπειες. Και εσύ ο άλλος όταν ακούσεις το ψέμα, ή νιώσεις την απόκρυψη ή την στρέβλωση της αλήθειας, μη διστάσεις να αντιδράσεις προς τον άλλο και κυρίως προς τον εαυτό σου. Πάντα υπάρχουν επιλογές, πάντα υπάρχουν λύσεις. Όλοι μπορεί να δείχνουν αγάπη, αλλά ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ‘’αγκαλιαστείς’’ σε κανένα τομέα από μια αγάπη που δεν σου ταιριάζει, δεν είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς ηθικές που δεν σου αρμόζουν. Άσε τις λάθος αγάπες  να ταιριάξουν με τις λάθος ηθικές. Χάρισε την ηρεμία στη ψυχή σου και ας γίνεις μαύρο πρόβατο για κάποιους. Μέσα στο πλήθος και την απόγνωση, θα βρεις το σωστό παρτενέρ. Η ζωή είναι πιο ωραία με ειλικρινείς συνοδοιπορους, παρά με οδηγούς που θα σε στείλουν σε λάθος μέρη. Μη φοβηθείς να χάσεις το δρόμο έχοντας πλάι σου τον σωστό σύντροφο, ή έστω αν είσαι μόνος σε αυτό που κάνεις. Φοβού τα αδιέξοδα και όσους σε πείθουν ότι εκτός από αυτούς δεν υπάρχει ελπίδα. Σε όλους μας έχει συμβεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.